UNIT1 Producties

Project: 

Productiehal

Een nomadische werkplek voor jonge kunstenaars. Zij geven tijdelijke invulling aan locaties en panden die leeg staan in Alkmaar.

Jonge makers zijn bekend

Corinne Heyrman

Corinne Heyrman maakt theater en schrijft proza en essays. In 2016 studeerde ze af aan de opleiding Woordkunst in Antwerpen met een beeldende collagevoorstelling met bewoners van de wijk Luchtbal. Ze vindt het belangrijk om als maker een verhouding aan te gaan met de maatschappij. Dat deed ze ook in de stedelijke theatervoorstelling This Trumpet. Corinne werkt voor Radio Begijnenstraat in de gevangenis van Antwerpen en begeleidt workshops met ouderen in Het Verhalenhuis. Corinne zit in een talentontwikkeltraject van productiehuis De Nieuwe Oost.

Corinne Heyrman wil in Alkmaar met een trompet de stad intrekken. Ze gaat in gesprek met de bewoners en vraagt om hun ode of klaagzang aan het leven te blazen door het instrument. De trompet wordt een luidspreker die zowel protest kan uitroepen als het feest van het jaar kan starten. Alle ontmoetingen worden gefilmd. Aan de hand van deze ontmoetingen maakt Corinne een audiovisuele stoet die maar blijft gaan en gaan. De uiteindelijke installatie is even triest als vrolijk en bezingt als geen ander het leven. Over mee willen, mee moeten en mee gaan.

Werkperiode Productiehal: 16 juli – 19 augustus 2018

Milou Mignon

Milou studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Haar leven lang is ze al gefascineerd door alle facetten van performance en het vertellen van verhalen. Zij het in de vorm van een theaterstuk, poëzievoordracht, concert, een betoog of opgenomen audio, zoals een radiodocumentaire, album of hoorspel. In haar werk legt zij verbindingen tussen muziekstijlen en kunstdisciplines, altijd vertrekkend vanuit experiment en intermenselijke relaties.

Een vlinder zoekt een rustplaats voor de nacht. Ze wordt verwelkomd door een discodier in zijn huis aan de Kooltuinse gracht. Ze roken sigaren onder de afzuigkap en dansen in paarsgestreepte partypants. Van haar heb ik altijd al gedroomd, denkt hij en besluit haar te houden. Als ze slaapt, vouwt hij haar vleugels open en stopt haar in een fotolijst. 

Een maand lang woont Milou Mignon in een leegstaand pand in Alkmaar. Vanuit daar verzamelt ze de klanken, stemmen en discodieren uit de buurt. Niet om ook in een fotolijst te stoppen, maar om een muzikaal luisterverhaal mee te maken, waarin ‘vergankelijkheid’ zich van haar fraaiste kant zal laten zien.

Werkperiode productiehal: 21 mei – 8 juli 2018

Marlieke Burghouts

Marlieke studeerde dans aan de Theaterschool Amsterdam, maar ook aan de Dance New Amsterdam in New York. Ze heeft tweemaal een studiebeurs toegekend gekregen. Ze is gespecialiseerd en gecertificeerd in de Simonson Teaching Technique. Als maker is ze geïnspireerd door bijzondere ruimtes. De ruimte die aangeboden wordt in dit project zal het uitgangspunt zijn voor haar werk.

Marlieke Burghouts duikt archieven in, gaat de straat op en nodigt Alkmaarders uit in haar werkruimte. Met als uitgangspunt de Alkmaarse heldinnen Trijn Rembrands en Truus Wijsmuller maakt Marlieke een dansvoorstelling over sterke vrouwen. De verhalen van Trijn, Truus en de verhalen van Alkmaarders over sterke vrouwen in hun leven vormen de soundscape in deze immersive voorstelling. Het publiek wordt door het kleine huisje geleid door de twee performers, het geluid en de vele lampjes die langzaam allemaal aangaan. In deze voorstelling ligt de onderzoeksvraag waarom verhalen over mannen sneller als belangrijk gezien worden en hoe worden verhalen over vrouwen verteld? 

Werkperiode Productiehal: 7 april – 20 mei 2018

Bas Groenewoud

Bas Groenewoud woont in Alkmaar en studeert Media- en Cultuurwetenschappen met specialisatie filmwetenschappen in Utrecht. Al enkele jaren is hij intensief bezig met het vertellen van verhalen via het medium film.

Bas zal een korte documentaire maken waarin hij gedetailleerd de projecten van de andere deelnemers in beeld brengt. Van de eerste ideeën tot de realisatie en alle hindernissen die daarbij komen kijken. Aan het publiek wil hij laten zien wie de andere kunstenaars zijn en wat hun motivatie voor hun project is en waar deze vandaan komt. Dit alles gecombineerd moet een korte maar boeiende documentaire opleveren die een kijkje geeft in het hoofd van drie kunstenaars uit Alkmaar en hun project. 

Werkperiode Productiehal: 7 april – 30 augustus

 


oktober 2017


OPROEP: Jonge makers gezocht

Periode: 4-6 weken in januari – augustus 2018

Omschrijving

De Productiehal verbindt talentvolle jonge makers (theater, dans, muziek, beeldende kunst, media, film, etc) aan Alkmaar. De makers wordt een sociaal-maatschappelijk probleem van de stad voorgelegd met de vraag om hier vanuit hun artistieke invalshoek op te reageren. Publiek uit Alkmaar en omstreken wordt uitgenodigd om proces en eindproduct te bekijken, zich te laten verwonderen en verrassen.  De Productiehal streeft ernaar om makers uit verschillende creatieve disciplines aan te trekken. De Productiehal is een initiatief van UNIT1, www.unit1.nl

De eerste locatie van de Productiehal is CLUB CEES, gevestigd op de Achterdam, de rosse buurt van Alkmaar. Dit pand, met 4 voormalig peeskamers, staat al jarenlang leeg, net als vele andere panden in de straat. Elke maker krijgt 4-6 weken de beschikking over de ruimte en sluit af met een presentatie van het werk. Het werkproces en eindproduct geeft een creatieve impuls aan de levendigheid en diversiteit in deze straat, en daarmee aan het culturele klimaat van Alkmaar.

Wie ben jij?

Je bent tussen de 20-30 jaar en volgt een creatieve opleiding of bent afgestudeerd.  Je hebt een goed omschreven idee, geïnspireerd en uitvoerbaar op de locatie op de Achterdam. Je idee is vernieuwend en heeft meerwaarde voor de stad op cultureel- of sociaal-maatschappelijk vlak. Je hebt een binding met (de regio) Alkmaar. Je bent op zoek naar een plek om je verder te ontwikkelen.

Wat bieden we?

Je ontvangt de sleutel van het pand voor een afgesproken periode om vrij te kunnen werken. Je ontvangt een totaalvergoeding van €1.100,- ex BTW (onder voorbehoud van financiering).  Dit is incl. materiaalkosten en reiskosten. Je krijgt coaching van een ervaren cultuurmaker en wordt praktisch ondersteund door de projectleider.

Reageren:

Stuur een beknopt C.V en een motivatiebrief met daarin in elk geval omschreven:

  • Artistiek plan en idee over publieksbereik
  • Motivatie
  • Binding met de regio Alkmaar

Stuur je reactie uiterlijk 31 oktober naar productiehal@unit1.nl. Voor extra informatie kun je ook bellen met Tamara Roos, projectleider; 0618220391

 


augustus 2017


De Productiehal

De Productiehal trekt jonge makers (theater, dans, muziek, beeldende kunst, nieuwe media, etc) naar Alkmaar en stelt hen in staat nieuwe invulling te geven aan leegstaande gebouwen. Publiek uit Alkmaar en omstreken wordt uitgenodigd om proces en eindproduct te bekijken, zich te laten verwonderen en verrassen.  Tamara Roos heeft de leiding.

De eerste locatie van de Productiehal is  CLUB CEES gevestigd in de Achterdam op nummer 31-33, bestaande uit 4 oude peeskamers.  

Alles mag, zolang het maar geen prostitutie is. De jonge makers krijgen de opdracht om zich te laten inspireren door, en zich verhouden tot, de straat en het pand, en toe te werken naar een presentatie voor publiek op de locatie. 

Naast de ontwikkeling van de jongeren, staat ook de ontwikkeling van het (culturele) klimaat van de stad centraal. De jonge makers wordt gevraagd inhoudelijk bij te dragen en een creatieve impuls te geven aan de levendigheid en diversiteit in de straat. Elke maker werkt 4-6 weken op de locatie en sluit af met een presenatie van het werk.

De kwaliteit van de makers en hun producten wordt gewaarborgd door de voorselectie door de projectleiding en door de gesprekken en de coaching tijdens het proces door diverse adviseurs. Deze laatsten zijn ervaren cultuurmakers uit Alkmaar.

Colofon

Productie UNIT1 & Tamara Roos Producties

Curatoren: Tamara Roos / Kees Bolten / Gerben Hermanus / Maya Link

Financiering: Gemeente Alkmaar / Victoriefonds

FACEBOOK




STICHTING UNIT1

Kantoor:
Museumstraat 6
1823 CW Alkmaar

Tel: +31 6 20134503
KvK: 37109270
BTW: NL8132.50.626
IBAN: NL48TRIO 0390 5145 78
BIC: TRIONL2U
Mail: info[at]unit1.nl