UNIT1 Producties

Project: 

PRODUCTIE HAL

 


december 2017


Jonge makers zijn bekend

Corinne Heyrman

Corinne Heyrman trekt met een trompet de wijk rond. Ze gaat in gesprek met de buurtbewoners en vraagt om hun ode of klaagzang aan het leven te blazen door het instrument. De trompet wordt een luidspreker die zowel protest kan uitroepen als het feest van het jaar kan starten. Alle ontmoetingen worden gefilmd. Aan de hand van deze ontmoetingen maakt Corinne een audiovisuele stoet die maar blijft gaan en gaan. De uiteindelijke installatie is even triest als vrolijk en bezingt als geen ander het leven. Over mee willen, mee moeten en mee gaan.

Milou Mignon

Een vlinder zoekt een rustplaats voor de nacht. Ze wordt verwelkomd door een discodier in zijn huis aan de Kooltuinse gracht. Ze roken sigaren onder de afzuigkap en dansen in paarsgestreepte partypants. Van haar heb ik altijd al gedroomd, denkt hij en besluit haar te houden. Als ze slaapt, vouwt hij haar vleugels open en stopt haar in een fotolijst. 

Een maand lang woont Milou Mignon in een peeskamer op de Achterdam. Vanuit daar verzamelt ze de klanken, stemmen en discodieren uit de buurt. Niet om ook in een fotolijst te stoppen, maar om een muzikaal luisterverhaal mee te maken, waarin ‘vergankelijkheid’ zich van haar fraaiste kant zal laten zien.

Marlieke Burghouts

Marlieke Burghouts duikt archieven in, gaat de straat op en nodigt Alkmaarders uit in het peeshuisje. Met als uitgangspunt de Alkmaarse heldinnen Trijn Rembrands en Truus Wijsmuller maakt Marlieke een dansvoorstelling over sterke vrouwen. De verhalen van Trijn, Truus en de verhalen van Alkmaarders over sterke vrouwen in hun leven vormen de soundscape in deze immersive voorstelling. Het publiek wordt door het kleine huisje geleid door de twee performers, het geluid en de vele lampjes die langzaam allemaal aangaan. In deze voorstelling ligt voor mij de onderzoeksvraag waarom verhalen over mannen sneller als belangrijk gezien worden en hoe worden verhalen over vrouwen verteld? 

Bas Groenewoud

Ik, Bas Groenewoud, ga een korte documentaire maken waarin ik gedetailleerd de projecten van de andere deelnemers in beeld breng. Van de eerste ideeën tot de realisatie en alle hindernissen die daar bij komen kijken ga ik vast leggen. Aan het publiek wil ik laten zien wie de andere kunstenaars zijn en wat hun motivatie voor hun project is en waar deze vandaan komt. Dit alles gecombineerd moet een korte maar boeiende documentaire opleveren die een kijkje geeft in het hoofd van drie kunstenaars uit Alkmaar en hun project.

Over mezelf, momenteel studeer ik media en cultuur wetenschappen aan de universiteit Utrecht met als specialisatie film wetenschappen. Naast mijn vrij praktische studie ben ik veel bezig met het vertellen van verhalen via het medium film. Sinds mijn middelbare school ben ik geobsedeerd door films en het maken van korte video’s. Vooral het proces achter het maken van films, de stilistische keuzes van regisseurs en cinematographers gaven mij inzicht in het gecompliceerde verloop van het maken van een documentaire of film. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en hoop via dit project, naast een mooie documentaire die een goed beeld schets van de drie andere deelnemers en hun projecten, zelf nog meer te leren over het maken van korte films. 

 

 


oktober 2017


OPROEP: Jonge makers gezocht

Periode: 4-6 weken in januari – augustus 2018

Omschrijving

De Productiehal verbindt talentvolle jonge makers (theater, dans, muziek, beeldende kunst, media, film, etc) aan Alkmaar. De makers wordt een sociaal-maatschappelijk probleem van de stad voorgelegd met de vraag om hier vanuit hun artistieke invalshoek op te reageren. Publiek uit Alkmaar en omstreken wordt uitgenodigd om proces en eindproduct te bekijken, zich te laten verwonderen en verrassen.  De Productiehal streeft ernaar om makers uit verschillende creatieve disciplines aan te trekken. De Productiehal is een initiatief van UNIT1, www.unit1.nl

De eerste locatie van de Productiehal is CLUB CEES, gevestigd op de Achterdam, de rosse buurt van Alkmaar. Dit pand, met 4 voormalig peeskamers, staat al jarenlang leeg, net als vele andere panden in de straat. Elke maker krijgt 4-6 weken de beschikking over de ruimte en sluit af met een presentatie van het werk. Het werkproces en eindproduct geeft een creatieve impuls aan de levendigheid en diversiteit in deze straat, en daarmee aan het culturele klimaat van Alkmaar.

Wie ben jij?

Je bent tussen de 20-30 jaar en volgt een creatieve opleiding of bent afgestudeerd.  Je hebt een goed omschreven idee, geïnspireerd en uitvoerbaar op de locatie op de Achterdam. Je idee is vernieuwend en heeft meerwaarde voor de stad op cultureel- of sociaal-maatschappelijk vlak. Je hebt een binding met (de regio) Alkmaar. Je bent op zoek naar een plek om je verder te ontwikkelen.

Wat bieden we?

Je ontvangt de sleutel van het pand voor een afgesproken periode om vrij te kunnen werken. Je ontvangt een totaalvergoeding van €1.100,- ex BTW (onder voorbehoud van financiering).  Dit is incl. materiaalkosten en reiskosten. Je krijgt coaching van een ervaren cultuurmaker en wordt praktisch ondersteund door de projectleider.

Reageren:

Stuur een beknopt C.V en een motivatiebrief met daarin in elk geval omschreven:

  • Artistiek plan en idee over publieksbereik
  • Motivatie
  • Binding met de regio Alkmaar

Stuur je reactie uiterlijk 31 oktober naar productiehal@unit1.nl. Voor extra informatie kun je ook bellen met Tamara Roos, projectleider; 0618220391

 


augustus 2017


De Productiehal

De Productiehal trekt jonge makers (theater, dans, muziek, beeldende kunst, nieuwe media, etc) naar Alkmaar en stelt hen in staat nieuwe invulling te geven aan leegstaande gebouwen. Publiek uit Alkmaar en omstreken wordt uitgenodigd om proces en eindproduct te bekijken, zich te laten verwonderen en verrassen.  Tamara Roos heeft de leiding.

De eerste locatie van de Productiehal is  CLUB CEES gevestigd in de Achterdam op nummer 31-33, bestaande uit 4 oude peeskamers.  

Alles mag, zolang het maar geen prostitutie is. De jonge makers krijgen de opdracht om zich te laten inspireren door, en zich verhouden tot, de straat en het pand, en toe te werken naar een presentatie voor publiek op de locatie. 

Naast de ontwikkeling van de jongeren, staat ook de ontwikkeling van het (culturele) klimaat van de stad centraal. De jonge makers wordt gevraagd inhoudelijk bij te dragen en een creatieve impuls te geven aan de levendigheid en diversiteit in de straat. Elke maker werkt 4-6 weken op de locatie en sluit af met een presenatie van het werk.

De kwaliteit van de makers en hun producten wordt gewaarborgd door de voorselectie door de projectleiding en door de gesprekken en de coaching tijdens het proces door diverse adviseurs. Deze laatsten zijn ervaren cultuurmakers uit Alkmaar.

Colofon

Productie UNIT1 & Tamara Roos Producties

Curatoren: Tamara Roos / Kees Bolten / Gerben Hermanus / Maya Link

Financiering: Gemeente Alkmaar / Victoriefonds

FACEBOOK
<img src="images/minibiosadv.gif" />

STICHTING UNIT1

Kantoor:
Heilooërdijk 48-A
1814 LP Alkmaar

Werkplaats:
HAL 25
Pettemerstraat 15
1823 CW Alkmaar
Tel: +31 6 2013 4503
KvK: 37109270
BTW: NL8132.50.626
IBAN: NL48TRIO 0390 5145 78
BIC: TRIONL2U
Mail: info[at]unit1.nl